Grote foto met reizigers

Menu


Amsterdam slaat door met opheffen tramhaltes

De Gemeente en de Stadsregio Amsterdam maken het te bont met het opheffen van tramhaltes. Dat vindt de Rover-afdeling Regio Amsterdam, nu vanaf 17 juli opnieuw een halte is opgeheven, op de kop van de Overtoom bij de Overtoomse Sluis. Deze halte van lijn 1 is o.a. van belang voor de omgeving van de Zocherstraat en het begin van de Amstelveenseweg. Gemeten op de plattegrond is het Surinameplein de dichtstbijzijnde halte, maar de looproute daarheen betekent het extra oversteken van drukke verkeersstromen en het tweemaal passeren van de brug – met de kans dat die open is. Straks staat lijn 1 voor de geopende brug te wachten op de opgeheven halte, waar niemand meer eruit mag.

Maandag 18 juli 2016, 20:02:38. Reiziger ziet lijn 1 stad-uit aankomen.

 Maandag 18 juli 2016, 20:02:49. Op aanwijzing van bestuurder of conducteur loopt reiziger mismoedig naar halte Rhijnvis Feithstraat, terwijl aan de overzijde zich nieuwe argelozen verzamelen.

 Maandag 18 juli 2016, 20:03:06. Lijn 1 staat nog steeds voor rood, daar gaat de tijdwinst...

Rover is het eens met het sneller maken van belangrijke tramlijnen. Met de opheffing van enkele dicht bij elkaar gelegen haltes zijn wij akkoord gegaan, hoewel wij vinden dat ook andere mogelijkheden moeten worden onderzocht om tram- en buslijnen sneller te laten verlopen. Van enkele andere vonden wij dat de nadelen voor de passagiers niet opwegen tegen de geringe tijdwinst die wordt bereikt. De Overtoomse Sluis is een voorbeeld waarbij wij denken dat de OV-bereikbaarheid van de omgeving onevenredig lijdt onder de beperkte rijtijdwinst die op dit drukke verkeersknooppunt wordt geboekt. Lijn 1 heeft op zijn route een aantal kruispunten waar trams met meer dan honderd reizigers lang moeten wachten voor het rode licht. Daar valt méér snelheids- en regelmaat-verbetering te behalen dan door het voorbijrijden en vervolgens langer laten lopen van OV-klanten.

Rover is ook nog steeds ontstemd over het opheffen van de tramhalte Munt. Een onbegrijpelijke maatregel die afbreuk doet aan de attractiviteit van het openbaar vervoer. Ook daarbij is de beslissing niet tot stand gekomen na een goede dialoog tussen Gemeente/Stadsregio en OV-gebruikers. Rover wil graag in gesprek met wethouder/portefeuillehouder Litjens om te bezien hoe betere afwegingen kunnen worden gemaakt bij maatregelen om tram- en buslijnen sneller en betrouwbaarder te maken.

© Reizigersvereniging Rover | Afdeling Regio Amsterdam | Contact

Ontwerp en techniek door AlexIT