Grote foto met reizigers

Menu


De Buurtbus: onderdeel van kleinschalig openbaar vervoer

Daar waar een gewone lijnbus niet meer rendabel is, maar waar er nog wel behoefte is aan openbaar vervoer, gaat men zoeken naar alternatieven. Vaak wordt dat gevonden in zogenaamde buurtbussen. Ook de regio Amsterdam en omstreken kent zulk kleinschalig openbaar vervoer.

Buurtbussen zorgen ervoor dat bepaalde werk- en woongebieden bereikbaar blijven. Ook zien we vaak dat een buurtbus langs seniorenwoningen, scholen en winkelcentra rijdt, en haltes heeft in het centrum van een dorp of buurtschap. De buurtbus heeft zo een belangrijke sociale functie.

Deze buurtbussen zijn ontstaan door middel van een vereniging die in een bepaalde streek of buurt toch een vorm van openbaar vervoer wil realiseren. Meestal gaat het om busvervoer van en naar een OV-knooppunt, meestal een NS station of busstation; sommige buurtbuslijnen bedienen meerdere van dit soort knooppunten.

Het materieel, het onderhoud ervan en de opleiding van de chauffeurs wordt verzorgd door het OV-bedrijf dat volgens de concessie in een bepaald gebied verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer; de dienstdoende chauffeurs zijn echter onbetaalde vrijwilligers.

Een buurtbus kent een vaste route en haltes, en heeft een beperkte dienstregeling. De dienstregeling is te vinden bij het OV-bedrijf dat ook de bussen levert. Sommige buurtbussen hebben hun eigen tarieven; dan is de OV-chipkaart is niet geldig en dient men bij de chauffeur een kaartje te kopen.

Vooral ouderen, schoolgaande jeugd en forenzen zijn vaste klanten van een buurtbus en worden ook vaak herkend door de chauffeurs. Vaak kan men dan ook spreken van een deur tot deur dienst waar de chauffeur zijn klant even helpt met in- of uitstappen en zelfs het busje vlakbij de deur wil doen halteren. Je zou haast kunnen spreken van een ‘ons kent ons’ onderneming waar bij het opsteken van de hand al een bus doet stoppen indien dit qua verkeersveiligheid toelaatbaar is.

Doordat een buurtbus vaak ook door dunbevolkte gebieden rijdt, kan deze naast een functionele en sociale ook een recreatieve functie vervullen. Vaak worden bezienswaardigheden tijdens de rit ook aangeprezen door de chauffeurs zelf. In een dicht bevolkt gebied als de regio Amsterdam is zo’n ritje met de buurtbus zeker aan te bevelen als bijvoorbeeld herontdekking van de eigen omgeving, als aanvulling op een wandeling of bezoek aan een niet zo bekend plaatsje, museum of monument e.d.

De regio Amsterdam kent zeven buurtbussen: Lijn 401, 413, 414, 416, 419, 456 en 526.

Buurtbus 401 rijdt van Hoofddorp NS via Zwaanshoek naar Bennebroek.

Buurtbus 413 rijdt vanaf Purmerend tramplein via Oosthuizen naar Beets.

Buurtbus 414 rijdt van Krommeniedijk via NS station Krommenie-Assendelft naar Wormerveer (NS station), Wormer en Oost Knollendam. Een buskaartje is bij de chauffeur te verkrijgen, prijs afhankelijk van lengte van de rit. De route kan dienst doen als aanvulling op wandeling of op bezoek aan Zaans erfgoed.

SAM 3055

Buurtbus 416 rijdt vanaf Purmerend (Waterland ziekenhuis) via Z.O. Beemster, Midden Beemster en West Beemster naar het historisch centrum van de Rijp.

SAM 2734

Buurtbus 419 rijdt van camping Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland (dorp), Zuiderwoude, Monnickendam, Overleek, Ilpendam, Purmer en Purmerend (Waterland ziekenhuis) en visa versa. Dienstregeling 1 x per 2 uur, OV-chipkaart geldig. De bus komt langs historische plaatsen en twee theetuinen. Deze buurtbus stopt ook op verzoek langs de route.

SAM 2739

Buurtbus 456 rijdt van Zaandam station, Westzaner-Overtoom, Nauerna, Assendelft Dorpsstraat naar NS station Krommenie-Assendelft. De OV-chipkaart is geldig en de busroute beslaat bijna het gehele dorp Assendelft en industrieterrein Westzaan. Bijzonder is dat tussen Assendelft en station Krommenie-Assendelft overdag elk half uur als gewone lijndienst gereden wordt, omdat er dan geen grote bussen door de smalle straten van de nieuwbouwwijk Saendelft mogen rijden. In de avonduren rijdt hier lijn 63 wel met grote bussen.

 Buurtbus 526 rijdt van Breukelen (markt en NS station) naar Nieuwer ter Aa, Vinkeveen, Mijdrecht, de Hoef, Amstelhoek en Uithoorn (busstation). De regiokaart Amsterdam is enkel geldig vanaf Uithoorn t/m de Hoef. Verder is de OV-chipkaart geldig en een los kaartje verkrijgbaar bij de chauffeur. De bus route kan dienst doen als aanvulling op wandeling of bezoek aan schaatsmuseum de Hoef.

Voor recreatieve doeleinden net buiten het gebied van de regio Amsterdam zijn buurtbussen 408 en 410 een waardevolle aanvulling.

Buurtbus 408 rijdt van Egmond aan zee(busstation), Egmond-Binnen, Abdij van Egmond, NS station Heiloo, centrum Heiloo en visa versa. Bezienswaardigheid: Abdij van Egmond.

Buurtbus 410 rijdt van Egmond aan zee, Egmond a/d Hoef, Bergen, Bergen aan zee, Aagtdorp, Schoorl, Groet, Camperduin, Schoorl en vice versa.

Buurtbussen worden gewaardeerd door zowel de gebruikers als door de chauffeurs, en houden op deze manier ook kleinere werk- en woongebieden bereikbaar voor diegenen die afhankelijk zijn van openbaar vervoer.

© Reizigersvereniging Rover | Afdeling Regio Amsterdam | Contact

Ontwerp en techniek door AlexIT